6,00 

London 1930-ih.

Gospođica Pettigrew, guvernanta na pragu srednje dobi, navikla je na životne nedaće. Kada ponovno ostane bez posla, zavod za zapošljavanje uputit će je na novu adresu gdje je, prema njezinu uvjerenju, čeka hrpa nove, razmažene dječurlije. No gospođica Pettigrew ne sluti da je igrom slučaja poslana na pogrešnu adresu te da će joj se život sasvim neočekivano okrenuti naopačke. Njezina nova poslodavka postaje zanosna pjevačica Delysia LaFosse koja istodobno oko prsta vrti čak tri muškarca, a gospođica Pettigrew odjedanput se susreće s glamurom koji je dotad viđala samo u filmovima. Tijekom toga jednog jedinog dana obje će se žene zauvijek promijeniti.

Veliki dan gospođice Pettigrew romantična je komedija nastala tridesetih godina prošloga stoljeća iz pera autorice Winifred Watson. I premda se radnja zbiva  u nama dalekim godinama neposredno pred Drugi svjetski rat, današnji će se čitatelj pronaći u mnogim razmišljanjima i zamislima, zabludama i stremljenjima dviju neizmjerno simpatičnih junakinja.

O autorici:

 Winifred Watson rođena je 1906. godine u Engleskoj, u mjestu Newcastle upon Tyne gdje je provela cijeli život. Radni vijek započela je kao tajnica i u tom je razdoblju napisala svoj prvi roman, „Fell Top“. Nakon udaje Winifred Watson potpuno se posvetila pisanju, a njezino treće djelo, „Veliki dan gospođice Pettigrew“, objavljeno 1938. godine, odmah se uvrstilo na popis najprodavanijih knjiga u Engleskoj. Kada je londonska nakladnička kuća Persephone Books punih šezdeset godina kasnije ponovno otkrila roman, to je čarobno djelo iznova osvojilo bestseler liste.

Watson je objavila još tri romana, ali se po rođenju djeteta 1941. godine oprostila s pisanjem smatrajući da je sa šest napisanih djela zaokružila svoje književno stvaralaštvo. Preminula je 2002. u dobi od devedeset pet godina.